De ronddraaimachine

Deze speciaal voor dit doel ontwikkelde machine zorgt ervoor dat de bal perfect rond wordt afgedraaid. De onrondheid is na het afdraaien kleiner dan 0.05 mm. Voor de duidelijkheid, een vloeitje is ± 0.04 mm.

Onrondheid

Of er sprake is van onrondheid hangt af van welke tolerantie je hanteert. Bijna elke bal heeft een afwijking van minimaal 0.10 mm. Of dit nu is gekomen door het gebruik of door het uitzetten van de verschillende kleuren of door het niet nauwkeurig genoeg afdraaien is me niet duidelijk. Wel hebben proeven die ik genomen heb met een zwart-rode en een rood-groene Trelleborg uitgewezen dat de verschillende kleuren ook een ander uitzettingscoëfficiënt hebben. Deze kleuren hadden al na een half jaar een hoogteverschil van ± 0.020 mm.
Ongeveer 1 op de 10 ballen heeft een onrondheid van 0.15 tot 0.30 mm. Dit heeft volgens mij niets meer te maken met de uitzettingscoëfficiënt, maar is volledig toe te schrijven aan het afdraaien.
Krasjes en of putjes in de bal beïnvloeden de loop niet of nauwelijks. Wel van belang is de platte kant die ontstaat tijdens het wegzetten of laten vallen van de bal. Ook de onrondheid van de bal is van belang voor een goede loop. Je begint dan ook eerst door middel van lichtspleetmeting vast te stellen hoe groot de platte kant is.

Afdraaien

Je hebt 2 mogelijkheden van afdraaien:
1: Symmetrisch
2: Asymmetrisch

Symmetrisch afdraaien betekent dat de bal overal even veel wordt afgedraaid. Stel dat de platte kant 0.75 mm is. De praktijk heeft me geleerd dat je 0.10 mm meer weg moet draaien dan dat de platte kant is, dus de 0.75 mm plus een 0.10 mm gaan er aan de onderkant en aan de bovenkant af. Dat betekent dat de bal 1.70 mm kleiner wordt.
Asymmetrisch afdraaien betekent dat de bal aan de onderkant (dus bij de platte kant) 0.75 mm plus 0.10 mm en aan de bovenkant 0.10 mm afgedraaid wordt. Dat betekent dat de bal 0.95 mm kleiner wordt; een winst dus van 0.75 mm.

Een onronde bal wordt in de ronddraaimachine gelegd en daarna zo goed mogelijk uitgeklokt door middel van een slingerklok. Pas wanneer dit gebeurd is, kan men bepalen hoeveel de bal kleiner wordt. Het uitklokken is een tijdrovende zaak.

  Klik hier om foto te bekijken